marți, 4 august 2015

Ce am învățat de la Cristela Georgescu

Cristela Georgescu mi-a fost mentor încă din primele zile ale bebelușului meu. Rezonez puternic cu principiile sale de viață, atitudinea cu care își crește copiii, modelul parental pe care îl transmite mai departe. Pe site-ul ei am găsit întotdeauna răspunsurile potrivite în ceea ce privește alimentația sănătoasă, tratamentele naturopate, formarea unor deprinderi de viață echilibrată. Am înțeles că îți poți crește copilul fără chimicale, conservanți, medicamente și alte produse ale industriilor deja celebre, construindu-i astfel un sistem imunitar puternic într-un trup sănătos.

Am studiat luni bune site-ul Cristelei, cu pixul si hârtia în mână, motiv pentru care prietenii m-au rugat să scriu pe blog un rezumat care să cuprindă cele mai importante abordări din primele luni de viață ale bebelușului (și nu numai).

Sursa foto: www.cristelageorgescu.ro

Iată ce am considerat util în propria experiență:

Colici - prevenire și remedii

Renumita problemă a colicilor are la bază alimentația mamei care alăptează, nu intestinele copilului sau vreo predispozitie genetică. Există mituri conform cărora, pe perioada alăptării, nu ai voie să consumi fructe, legume, pâine integrală sau leguminoase deoarece ar produce colici. Nimic mai fals. În rândul mamelor vegane există cea mai mică rată de producere a colicilor, ceea ce înseamnă că putem consuma liniștite orice, atât timp cât nu ne face rău nouă sau copilului. Putem mânca inclusiv ceapă și usturoi. Dacă simțiți că un anumit aliment nu este bine tolerat, renunțați la el treptat. Mâncați porții mici și urmăriți recția bebelușului. Alimentele noi se introduc și ele progresiv, câte unul pe zi, pentru a putea identifica și izola problema în cazul unor reacții nedorite.

Totul se rezolvă din alimentație. Chiar nu e necesar să chinuim copilul cu siropele pline de E-uri si chimicale, încă din primele zile de viață. Gândiți-vă la ele ca la o bombă cu ceas pentru un organism încă atât de fragil.

Dacă fenomenul colicilor persistă, eliminați din alimentație, măcar pentru o perioadă, lactatele. Înlocuiți-le cu susan, care are 90% calciu. Ajutați copilul să eructeze, oricât de complicat vi s-ar părea (apăsat ușor pe spate după masă, din partea de jos a spatelui până sus, salteaua pătuțului ridicată cu ajutorul unei cărți, gimnastică ușoară în care apeși genunchii spre burtică, comprese călduțe). De bază însă, rămâne dieta mamei!

Nas înfundat

Orice tratament naturist funcționează în timp, dar odată ce își face efectul, organismul rămâne întărit, spre deosebire de cele mai multe medicamente care nu elimină cauza, astfel încât boala revine în timp, iar organismul devine din ce în ce mai slăbit.

Atunci când năsucul e înfundat, secrețiile trebuie aspirate fără doar și poate, cu batista bebelușului sau aspiratorul nazal, pentru a evita migrarea acestora către urechi. Pentru a le înmuia, putem alege metoda naturală a inhalației (rețeta Cristelei aici) sau ser fiziologic, încălzit la 37 grade (cald, nu fierbinte). Se pune o jumătate de fiolă de ser în fiecare nară, copilul fiind așezat în pozitie verticală (dacă este așezat la orizontală, serul se duce în gât, împreună cu o eventuală infecție). Se lasă câteva minute, apoi se aspiră. Veți observa că veți extrage o cantitate mult mai mare de secreție decât în mod obișnuit.

Aerul în cameră trebuie să fie mereu umed. Puteți lăsa o oală cu apă fierbinte și sare grunjoasă în cameră, eventual cu câteva picături de ulei esențial de eucalipt, levănțică sau tea tree. 

Miraculoasă ca efect este ceapa crudă, tăiată în patru, așezată pe o farfurie lângă pat, toată noaptea.

Nu obligați copilul să mănânce în perioadele de convalescență. Cea mai importantă este hidratarea. Lapte de mamă la cerere sau, după caz, apă, supe concentrate de legume.

Tuse

Pe lângă ce am menționat mai sus (ceapă în cameră, inhalațiile și aerul umed), Cristela recomandă cataplasme pe piept cu brânză de vaci la temperatura camerei, mămăliguță caldă sau frunze de varză zdrobite, câte 20 de minute, de 3-4 ori pe zi.

Dacă doare gâtul, cartof ras pe răzătoarea mică, stors bine și așezat în jurul gâtului ca un colier, de 3-4 ori pe zi, timp de 1-2 ore.

Pentru problemele mari cu tusea, se recomandă ceai și tinctură de lemn dulce (cortizon natural).

Febră

Febra e un mecanism de apărare al organismului, ajută la arderea toxinelor și fluidizarea limfei, semn că organismul luptă cu intrușii și trebuie ținută sub control prin metode blânde. Nu se intervine brutal pentru febra până în 39 grade, mai ales cu metode clasice (chimicale și siropele antitermice). Antibioticele nu fac decât să suplinească posibilitatea organismului de a lupta singur și, în timp, compromit sistemul imunitar.

Febra este bună! Este un semn că organismul luptă. A opri febra e ca și cum ai ordona soldaților, în toiul luptei, să ia o pauză.

Pe timpul febrei, esențială e hidratarea. La peste 38 grade, nu se dau alimente solide, doar lichide (ceaiuri, supe de zarzavat).

Ce facem în cazul febrei peste 38 grade? Vă invit să citiți rețeta doctorului Laza aici.

Sfaturi pentru imunitate

Pentru a evita răceala și gripa e bine să începem să "lucrăm" cu săptămâni, luni sau chiar un anotimp înaintea sezonului rece. 

Spre sfârșitul verii, începeți să utilizați umidificatoare cu aer rece sau așezați un vas cu apă în cameră, pentru a evita uscarea sinusurilor. Aerul uscat poate cauza producția excesivă de mucus, iar excesul de mucus este terenul perfect pentru infecțiile virale sau bacteriene. 

Un remediu salvator este ungerea pereților nazali cu ulei de susan presat la rece, prin picurare și masare ușoară sau aplicare cu ajutorul bețișoarelor pentru bebeluși. Noi l-am testat și îl practicăm încă de la naștere. 

Pentru a evita otitele și preveni uscăciunea, din septembrie până în martie se picură ulei călduț în urechi în timp ce bebelușul doarme, de două ori pe lună. În caz de răceală, se picură ulei pe bază de usturoi de două ori pe zi, până se face bine.

Hidratarea temeinică, evitarea stresului, culcarea cel târziu la ora 20:00, contribuie din plin la păstrarea unui sistem imunitar puternic. 

Sursa foto: www.cristelageorgescu.ro

***

"Vă invit să considerați că o sănătate precară reprezintă o carență de fibre (fructe, legume, zarzavaturi și cereale integrale), de odihnă, de mișcare în aer liber (nu la sală!), de dragoste, de relații armonioase, de ieșire ocazională din rutina cotidiană stresantă și nu neapărat o carență de suplimente pentru imunitate. Îndeosebi ceea ce e în vârful furculiței și în pahar, în sufletul, mintea și inima noastră, are o influență mai puternică și durabilă asupra sănătății, decât ceea ce se află pe fundul cutiei de medicamente /remedii/ suplimente."
Cristela Georgescu

***


2 comentarii: