vineri, 22 mai 2015

Prima școală - Iubirea

Suntem cu toții conștienți că nu există o școală care să te pregătească pentru a fi părinte. Acest lucru se învață din experiență, ghidându-te, de cele mai multe ori, după anumite reguli stabilite de specialiști. Părinților li se spune ce trebuie și ce nu trebuie să facă, dar nimeni nu le spune cum să-și educe copiii. Un exemplu des întâlnit este disciplina. Mulți părinti consideră că acesta este modul de baza prin care poți trata un copil. Cuvinte precum "nu ai voie să ieși la joacă până nu-ți termini lecțiile", "trebuie să taci atunci când vorbesc adulții", "ești pedepsit" răsună încă în mintea celor mai mulți dintre noi. Dar, în vreme ce părinții consideră că dacă îți iubești copilul, trebuie să îl disciplinezi, copiii tratați astfel ajung să se îndoiasca de faptul că sunt iubiți cu adevărat, necondiționat. Toți părinții își iubesc copiii, dar puțini știu să arate copiilor această dragoste.

Majoritatea părinților au dificultăți în a-și crește copiii. Cu asemenea presiune din partea familiei, angajatorilor, înfruntând criza economică, calitatea din ce în ce mai slabă a sistemului educațional, rata în creștere a divorțurilor, lipsa de încredere în cei care ne conduc, e normal să se simtă confuzi și descurajați. De cele mai multe ori consideră că e de ajuns să-i asigure copilului hrană, adăpost, îmbrăcăminte, educație. Dar de câte ori nu uită de nevoia de dragoste a copilului, dragoste necondiționată...

Este adevărat că există anumite predispozitii genetice, anumite calități care deosebesc copiii între ei. Tipul și nivelul activității motrice la naștere, răspunsul la stimuli, adaptabilitatea, intensitatea reacției, persistența atenției, sunt caracteristici înnăscute și care pot determina gradul și modul de răspuns al copilului la educație, unii având tendința să fie mai "dificili" pe parcursul acestui proces. Aceștia din urmă, dacă nu primesc dragoste necondiționată din partea mamei în special, devin mai târziu o problemă pentru părinți, educatori, societate...

Fundația unei relații solide cu copilul tău e iubirea necondiționată. Doar aceasta îi poate asigura dezvoltarea la potențial maxim. Iubirea necondiționată este ca o lumină călăuzitoare în educația copilului, care îi arată părintelui ce trebuie să facă pe toate planurile. Ce înseamnă iubire necondiționată? Să-ți iubesti copilul în orice condiții, indiferent de ce face sau de cum arată, indiferent de handicapurile pe care le are și de asteptările pe care le ai tu de la el. Ce poate fi mai frumos decât să vezi cum un nou-născut este așezat pentru prima dată în brațele mamei sale? Sunt clipe de dragoste pură, fără limite și condiționări.

Atunci când copilul e nesigur de dragostea părinților și adresează întrebarea "Mă iubești/iubiți?", răspunsul la această întrebare poate fi cel mai important din viața lui, cel care va determina atitudinea lui față de viață. E crucial să auda acel "Da", spus din toată inima. Copilul simte iubirea ta. Acest lucru se vede în comportamentul tău, de aceea va fi mai afectat de acțiunile tale, decât de cuvinte.

Copiii reflectă iubirea. Gândiți-vă la ei ca la niște oglinzi. Copiii reflectă iubirea, nu o inițiază. Dacă le oferim iubire, ei ne-o vor da inapoi. Dacă nu le oferim nimic, nu vom primi nimic inapoi.
Cum îi arătăm copilului dragostea? Care sunt comportamentele care îl fac să înțeleagă că este iubit cu adevărat?

Arată-i dragostea prin contact vizual. Privește-l în ochi de fiecare dată când îi spui "Te iubesc". Demonstrează-i că ești sigur de ceea ce spui.

Arată-i iubirea prin atingere. E cea mai simplă metodă să-i arăți că îl iubești, fie că îl îmbrățișezi, îl săruți pe obraz, îl gâdili sau îl mângâi pe păr. Îi poți citi o carte în timp ce îl ții pe genunchi sau puteți merge împreună la bazin. Orice activitate de acest gen îi va întări încrederea în tine și în propria persoană.

Oferă-i atenția de care are nevoie. Ascultă-l atunci când vorbește și răspunde-i la orice întrebare. Alocă câteva ore pe zi pentru a petrece timp de calitate cu copilul tău. Jucați-vă împreună, ajută-l să-și facă temele, citiți o carte, orice timp petrecut alături de copilul tău, îl va ajuta pe acesta să se dezvolte și să se formeze într-o maniera pozitivă.

Oferă-i daruri. Ce manieră mai potrivită de a-i spune că îl iubești? Nu vorbim de cadouri scumpe, ci de daruri simbolice, cu semnificație pentru voi toți, precum un medalion ce a aparținut bunicii, o fotografie cu întreaga familie, pe spatele căreia să-i scrieți cîteva urări din suflet. Puteți, de asemenea, să confecționați împreună obiecte pe care să le dăruiți mai departe, membrilor familiei. Poți participa cu el la acțiuni de caritate, lăsându-l să ofere jucăriile lui mai vechi, hăinuțe sau alimente copiilor care au nevoie de ele.

Stabilește-i reguli, limite rezonabile, pe care să le respecți și tu la rândul tău, dar nu uita să-i arăți că îl iubești și că îi dorești doar binele.

Și nu în ultimul rând, ajută-ți copilul să se dezvolte spiritual. Prin demonstrarea unor principii solide de viață, un trai armonios, suport în dezvoltarea abilităților și îndeplinirea obiectivelor de viață și, cel mai important, prin iubire necondiționată, copilul tău va crește armonios, se va dezvolta și va evolua fizic, mental și spiritual.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu